22.7.09

Olen nüüd nädalapäevad ja tsipa peale oma uhke linnarattaga ringi vuranud. Töötee on mul küll lühike, aga muude asjatoimetuste tarbeks olen ikka ka siia sinna pikemaid otsi ette võtnud.
Laias laastus tuleb tõdeda, et ega see Tallinnas liiklemine nüüd täitsa ülemõistuslik enesetapukatse ei olegi :)
Ühel päeval Linnu teed pidi Mustamäe poole liikudes küll sain autojuhi pahameele osaliseks – tuututas ja mööda sõites vehkis arusaamatult kätega. Ei teagi kohe mis teda häiris :( sõitsin kenasti tee ääres (no mis teha kui meil ei ole veel kõikjale pääsemiseks vajalikke rattateid ja kõnniteed on ikka jalakäijate pärusmaa), samuti oleks ta pidanud minust möödumiseks kenasti oma sõidurajaga hakkama saama - aga no see selleks.
Eile seevastu, samal teelõigul, mööduti minust väga aupaklikult ja arvestavalt.
Tundub, et autojuhid on ratturite hulga suurenemisega harjuma hakanud. Au ja kiitus neile :)

2 comments:

  1. Eks neid arvestajaid ja mittearvestajaid ole erinevat liiki liikuses osalejate poolel olemas.
    Viskan seekord kivi jalgratturite kapsaaeda, kuigi sõidan ka ise vahelduva eduga jalgrattal.
    Minul juhtus eile jalakäijana selline asi, kus oleksin äärepealt jalgratturi ohvriks langenud. Kõndisin mööda kitsast kõnniteed Kadaka tee ääres. Vastu sõitsid jalgratastel kaks naisterahvast kõrvuti olles ja omavahel elavalt vesteldes. Ilusasti kiivrid peas ja kontoririided seljas. Viisaka jalakäijana võtsin enda poolt nii kõnnitee äärde kui võimalik, et ratturid mööda mahuksid. Aga jalgratturid sõitsid kõrvutiolles edasi ning meie kohakuti jõudes oli väga reaalne avarii oht. Viimasel hetkel jõudsin oma käe vastutuhiseva lenkstangi eest kõrvale tõmmata ja puusa eemale rebida. Mahtusimegi jeeli-jeeli teineteisest mööda. Kaks jalgratturit kõrvutisõites ühelt poolt ja mina jalakäijana teiselt poolt.
    Samuti nägin mõni aeg tagasi Tallinna vanalinnas Keskaja päevade ajal, kuidas üks hullunud jalgrattur kihutas väga kiirel tempol jalutajaid täiskiilutud Saia käiku mööda.
    Kahjuks on lisaks ebameeldivatele ja mittearvestavatele autojuhtidele ja jalakäiatele olemas ka ebaviisakaid jalgrattureid.
    Oleme ise kaasliiklejate vastu viisakad, ehk siis muutub ka kogu liikluuspilt paremaks. Onju?

    Reimo

    ReplyDelete
  2. jah, tolerantsus on põhiline. Jalakäijad võivad ka vahel käituda autojuhtide suhtes inetult (astuda ootamatult sebrale ilma silmkontakti otsimata) ja vastupidi. Põhiline ongi see, et saavutataks selline olukord, kus kõik arvestaksid kõigiga, mitte ei nõuaks igal pool valjuhäälselt ja žestikuleerides oma õigust.

    ReplyDelete