22.7.09

Kena rattakogemus Ahvenamaal


Käisin juulis Ahvenamaal Soomes rattamatkal. Sõita oli väga hea, sest jalgrattateede võrgustik on väga hästi arendatud ja tähistatud. Maastik oli kena ja mis peamine, ratta seljas ja sinna tagasi istudes oli turvaline tunne. Paar korda aga ehmusin selle peale, et meie taga sõitev auto jäi meie, ratturite taga, peaaegu seisma. Esimene mõte tuli pähe, et mis ma nüüd valesti tegin? Aga kuna sõitsime kerges kurvis, ootas Ahvenamaa autojuht kiirust maha võttes, kuni tee oli täiesti sirgeks keeranud, võttis taas hoo üles ja möödus meist ettevaatlikult. Ülim aupaklikkus ratturi vastu! Mitmel korral kogesin, kuidas autod võtsid hoo maha ja pakkusid turvalist ruumi kohati ka sellistel rattateedel, mis kattusid autoteedega.

Ja veel, meie grupijuht soovitas korduvalt, kui keegi hakkas poodi minnes ratast lukustama:"Harjuge ära, et siin ei varastata!" Harjumine oli kiire tulema, aga kodus tasub vist siiski ettevaatlikum olla nii ratta lukustamise kui enda hoidmisega teedel. Igapäevane reaalsus on siiski karmim.

2 comments:

  1. soomes on mitu head pikka rattamarsruuti, kõik hästi märgistatud.
    http://www.visitfinland.com/w5/index.nsf/(pages)/Cycling_and_Mountain-biking

    eriti mõnus on kuninkantie kotkast helsinkisse vändatuna - suurel teel peaaegu, et sõitma ei peagi ja väga kena maastik ning mitmeid vaatamisväärsused teel.

    eeliseks ahvenamaaga on soomes kehtiv 24 tunni igamehe õigus, st telkida võib praktiliselt igal pool tingimusel, et ei ronita maaomaniku ukse alla, et ei jääda kauemaks kui 24 tundi ja et plats jääb telkijatest maha selline nagu see oli nende saabudes. ise olen latega koos mitmeid kordi telkinud jahisadamates ning isegi mõnel linnaväljaku muruplatsil ning koguni linnuvaatlustorni katuse all on üks väga äikeseline öö kuiva nahaga möödasaadetud :)

    soomes on hea rattaga ja telgiga matkata!

    ReplyDelete
  2. Sellist esialgu ehmatavalt viisakat suhtumist soomlasest autojuhtide poolt kogesin esmakordselt ca 10 a tagasi Lahemaal. Sõitis samuti aeglaselt taga, kuni alles hea nähtavusega sirgel ja vastutulijate puudumisel suure kaarega möödasõidu sooritas.

    ReplyDelete