28.7.09

Inimesed, kandke kiivrit!

Pärast rattaga tööl käimist läksin õhtul jalutama ja nägin kõhedustekitavat vaatepilti Rävala puiesteel. Autode vahel keset teed seikles rattaga üks tütarlaps ja ta tundus rohkem kui kaitsetu, sest tal ei olnud peas isegi elementaarset kiivrit! Teiste postitustega tutvudes sain ka teada, et kõnniteel tegelikult rattaga sõita ei tohikski, kuid ilma elementaarse kaitseta autode vahele veerema minna ei ole minu arvates ka kõige mõistlikum mõte. Võrreldes mõne aasta taguse ajaga on ka meil hakatud kiivrist lugu pidama. Ise õppisin seda kasutama rulluisutades ja nüüd on ilma selleta sõites kuidagi kõhe tunne. Veel kõhedam on vaadata eelpool kirjeldatud seiklejaid. Ilma kiivrita sõita on minu jaoks sama kui lahtise turvavööga autoga kimades. Kui aeg küps, võiks see küll peagi ka LE-s kajastuda, äkki tulevad inimesed siis paremini kaasa.

Kuigi jah, ükspäev kui vihma ladistas, sõitsin ise ka rattaga koju vihmavarju pea kohal hoides ja ühe käega manööverdades. Polnud sugugi nii lihtne ega ohutu, kuid kohale jõudsin, poolkuivana :-) ja päris tore oli tegelikult!

3 comments:

  1. Õige märkus, Tiina. Eriti õõvastav on vaatepilt, kui lapsevanemad sõidavad koos oma võsukestega ning ei ole pidanud oluliseks oma lapselegi kiivrit pähe panna, rääkimata iseendast.

    Kui see laps peaks õnnetul kombel rattaga sõites mõnele autole ette jääma ning kiivri puudumise tõttu püsiva peatrauma saama, kelle südametunnistusele see jääma peaks - kas autojuhi või lapsevanema???

    ReplyDelete
  2. Mul on kahetine suhtumine kiivrisse. Alustuseks ütlen, et ise sõidan alati kiivriga. Ma väga ei pooldaks kiivri kohustuslikuks tegemist. Kui me propageerime jalgratast kui mugavat, müra- ja saastevaba lähiliikluse transporti, siis kiivri kohustuslikkus lisab ühe ebamugavuse faktori.

    On ka muid aspekte: kui meil lisanduks rohkelt rattaga liiklejaid (mitte vaid trenniuhajaid ja puhkeajal jalutussõitude tegijaid), siis kiivrita ratturid väljendaksid autojuhtidele ja teistele liikleatele otsekui sõnumit: ,,Ma usaldan teid, suurema ohu allikaid, ega arva, et te kavatsete igal juhul mind müksata."

    ReplyDelete
  3. millega sina töötad?
    peaga
    kiiver kaitseb
    MOTT

    ReplyDelete